Slider

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΠΕΤΕΙΝΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ


Όταν κάποιος σκέφτεται την Γαλλία σκέφτεται μια χώρα με πλούσια ιστορία, την γαλλική επανάσταση, πολέμους, τέχνες, Διαφωτισμό, φιλοσοφία, την ιδιαίτερη γαλλική κουζίνα αλλά σίγουρα δεν σκέφτεται έναν πετεινό. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται ο πετεινός αποτελεί εθνικό σύμβολο της Γαλλίας και θα τον συναντήσει κανείς από μνημεία και εκκλησίες μέχρι και στην φανέλα των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και σε επίσημα κρατικά έγγραφα.

Η ιστορία του πετεινού και των Γάλλων ξεκινά από τα ρωμαϊκά χρόνια και βασίζεται κυρίως σε συμπτώσεις. Αρχικά ο Ιούλιος Καίσαρας στην καταγραφή των πολέμων του στη Γαλατία προσπάθησε να συγκρίνει γαλατικούς θεούς με το ρωμαϊκό πάνθεον και κατέληξε ότι οι Γαλάτες λάτρευαν μια μορφή του Ερμή. Το ιερό ζώο του Ερμή ήταν ο πετεινός και έτσι δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι ο πετεινός ήταν ιερός στην Γαλατία.

Ρωμαίοι ιστορικοί αλλά και μεταγενέστεροι στον Μεσαίωνα παρατήρησαν ότι η λατινική λέξη για τους Γαλάτες (Gallus) και για τον πετεινό (gallus) ήταν ομώνυμες και αυτή η σύνδεση χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές κυρίως από τους Βρετανούς και τους βασιλείς της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για να χλευάσουν τους Γάλλους. Την περίοδο της Αναγέννησης ο πετεινός χρησιμοποιήθηκε επίσης για να συμβολίσει την Γαλλία εξαιτίας του έντονου καθολικού στοιχείου στην Γαλλία και της θέσης του πετεινού στη Βίβλο ως προάγγελος της ανατολής και της ανάστασης των νεκρών.


Στην πορεία η χρήση και δημοφιλία του πετεινού μειώθηκε δραματικά μέχρι να έρθει η Γαλλική Επανάσταση που υιοθέτησε τον πετεινό και από τότε μέχρι και σήμερα παρέμεινε το ανεπίσημο εθνικό σύμβολο της Γαλλίας. Ο πετεινός της Γαλλίας ή le coq gaulois, από τότε έχει εμφανιστεί σε νομίσματα, μνημεία πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και ως η εθνική μασκότ και το σύμβολο των εθνικών ομάδων της Γαλλίας.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!
0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Mega Menu

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo