Δεν ομορφαίνουν απλά τον χώρο αλλά είναι τα καλύτερα φίλτρα για τον αέρα του σπιτιού, απορροφούν τη σκόνη, προστατεύουν την υγεία και βελτιώνουν τη μνήμη! Θέλετε κι άλλα για να εγκαταστήσετε μόνιμα στο σαλόνι και την κουζίνα σας φυτά εσωτερικού χώρου;
Έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε η NASA, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ότι ορισμένα φυτά μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων.
Επιπλέον η παρουσία τους μπορεί να μειώσει την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος, η ατονία, οι οπτικές διαταραχές, διάφορες ενοχλήσεις του αναπνευστικού, ξηρότητα του στόματος και του φάρυγγα, από τα οποία υποφέρουν συνήθως όσοι ζουν ή εργάζονται σε μεγάλα κλιματιζόμενα κτίρια.
Ποια φυτά, όμως, είναι κατάλληλα;
Χρυσάνθεμο. Απορροφά σε μεγάλο βαθμό τους ρύπους, είναι ανθεκτικό σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και απαιτεί μέτριο φωτισμό, ψεκασμό στα φύλλα, μέτριο πότισμα και θερμοκρασίες 10-18 βαθμούς Kελσίου.
Zέρμπερα. Με υψηλή απορροφητικότητα ρύπων, είναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους, αλλά απαιτεί καλό αερισμό. Την περίοδο ανάπτυξης και ανθοφορίας χρειάζεται έντονο φωτισμό, υδροδιαλυτό λίπασμα κάθε εβδομάδα και συχνό πότισμα με μικρή ποσότητα νερού κάθε φορά.
Δράκαινα. Είναι μέτριο στην απορροφητικότητα ατμοσφαιρικών ρύπων, αλλά αντέχει σε σκιερά μέρη αφού χρειάζεται φως, αλλά όχι άμεση έκθεση στον ήλιο. Tο καλοκαίρι απαιτεί άφθονο πότισμα και ψεκασμούς στα φύλλα.
Σπαθίφυλλο. Η απορροφητικότητα του στους ατμοσφαιρικούς ρύπους είναι μέτρια. Αντέχει σε σκιερά μέρη και σε οποιαδήποτε γωνιά του σπιτιού και του γραφείου, ενώ δεν χρειάζεται άμεση έκθεση στον ήλιο.
Φίκος. Διαθέτει μέτρια απορροφητικότητα ρύπων. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα μέρη που εκτίθενται άμεσα στο ηλιακό φως, θέλει μέτριο πότισμα και όχι ιδιαίτερη φροντίδα.
Σεφλέρα. Διαθέτει μέτρια απορροφητικότητα στους ρύπους και αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλα τα μέρη που τα «βλέπει» ηλιακό φως. Δεν απαιτεί χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, ούτε ιδιαίτερο πότισμα.
Mega Menu