Slider

Σάλτσα Μπερ Μπλαν: Τι είναι και πως θα την φτιάξετε


Τον τελευταίο καιρό ακούμε όλο και πιο συχνά την σάλτσα μπερ μπλαν (beurre blanc), αλήθεια όμως ξέρουμε τι είναι και πως φτιάχνεται;

Η μπερ μπλαν είναι μια σάλτσα της γαλλικής κουζίνας που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως "λευκό βούτυρο" και χρησιμοποιείται κυρίως για να συνοδεύσει θαλασσινά και ψάρια. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και εκδοχές της που συνοδεύουν κρέας αλλά κάτι τέτοιο είναι πιο σπάνιο

Πως θα την φτιάξετε:

Υλικά
1 φλιτζάνι λευκό κρασί ξηρό 
μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι (όχι γλυκό κρεμμύδι)
400 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κυβάκια 
αλάτι

Εκτέλεση
Αφού κόψετε το βούτυρο σε κυβάκια βάλτε το στο ψυγείο, είναι σημαντικό να είναι κρύο. 

Σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα βάλτε το ξύδι το κρασί και το κρεμμύδι μέχρι να έρθει σε βρασμό, μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το πάνω μέχρι η ποσότητα του υγρού να εξατμιστεί και να μείνουν περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας υγρό.

Μόλις ολοκληρωθεί η εξάτμιση βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγά σιγά ξεκινήστε να προσθέτετε τους κύβους βουτύρου έναν με δυο τη φορά ενώ ταυτόχρονα ανακατεύετε με ένα σύρμα.

Λίγο πριν βάλετε τους 2 τελευταίους κύβους αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο ενώ ανακατεύετε διαρκώς. Η σάλτσα σας θα πρέπει να είναι πυχτή και λεία. Προσθέστε αλάτι ανάλογα με τη γεύση που θέλετε.

Αν θέλετε να πετύχετε μια βελουτέ υφή μπορείτε να περάσετε την σάλτσα από σουρωτήρι για να φύγουν τα κομματάκια κρεμμυδιού. Η σάλτσα είναι ιδανική για φιλέτα ψαριού όπως σολομό ή θαλασσινά όπως γαρίδες.

Tip: Αν επιλέξετε να κάνετε την ίδια ακριβώς συνταγή αλλά με κόκκινο ξηρό κρασί και κόκκινο ξύδι θα έχετε φτιάξει την μπερ ρουζ (Beurre rouge) δηλαδή την κόκκινη εκδοχή της μπερ μπλαν.

ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!
0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Mega Menu

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo