Slider

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ:ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ !


Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέμτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. 

Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Με τον ερχομό της τσικνοπέμπτης μερικές συμβουλές γιατί λίγο ή πολύ όλοι κάτι θα ψήσουμε. 

ΜΠΡΙΖΟΛΑ


 
6 λάθη που μπορούν να σας... χαλάσουν τη μπριζόλα


Ίσως είναι λίγα τα φαγητά που μπορούν να ξεπεράσουν μια γευστική, ζουμερή και καλομαγειρεμένη μπριζόλα και αν το κρέας της είναι ποιοτικά καλό, δεν χρειάζεται τίποτα για να σας απογειώσει με τη γεύση της.


Παρ’ όλ’ αυτά, όσον αφορά την επιλογή και το μαγείρεμά της, λάθη γίνονται συχνά και από πολλούς. 

Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να τα εντοπίσουμε, προκειμένου να τρώμε από δω και πέρα μόνο γευστικές και καλομαγειρεμένες μπριζόλες.


Λάθος #1: Ψωνίζετε από το σούπερ μάρκετ Λόγω του ότι η μπριζόλα χρειάζεται και γνώσεις, προτιμήστε τον κρεοπώλη της γειτονιάς σας, ο οποίος θα σας διαφωτίσει σχετικά με το ποια είναι τα καλύτερα κομμάτια και πώς να τα μαγειρέψετε. 

Ενδεχομένως να σας δώσει και διαφορετικά, πιο γευστικά κομμάτια που δεν δοκιμάζετε συχνά και να σας λύσει απορίες σχετικά με το τι πήγε στραβά την τελευταία φορά στο μαγείρεμα και τι πρέπει να προσέχετε.


Λάθος #2: Τη βάζετε κατευθείαν από το ψυγείο στο τηγάνι Όταν πρόκειται να μαγειρέψετε μπριζόλες, προγραμματίστε το και έχετε υπόψη ότι τα λεπτότερα κομμάτια χρειάζονται μισή ώρα εκτός ψυγείου πριν μαγειρευτούν, ενώ τα πιο χοντρά θέλουν περίπου 1 ώρα. 

Αν δεν τους δώσετε αυτό το χρόνο, αυξάνετε την πιθανότητα να μη μαγειρευτεί όσο πρέπει η μπριζόλα σας, διατηρώντας γκρι χρώμα στο εξωτερικό της και χάνοντας και σε εμφάνιση και σε γεύση.


Λάθος #3: Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι Όσον αφορά το αλάτισμα και το πασπάλισμα της μπριζόλας με μπαχαρικά, πρέπει να μην είστε και τόσο φειδωλοί. 

Εκτός του ότι όλα αυτά βοηθούν στο σχηματισμό μιας πολύ γευστικής κρούστας, είναι απαραίτητα και στη διαμόρφωση της γεύσης της μπριζόλας σας κι αφού το εσωτερικό της δεν γίνεται να το πειράξετε, χρειάζεται να προσέξετε το εξωτερικό της και να το πασπαλίσετε όσο πρέπει. 

Αν η μπριζόλα σας είναι καλής ποιότητας, χρησιμοποιήστε μόνο αλάτι και πιπέρι, καθώς δεν χρειάζεται άλλα μπαχαρικά για να τη νοστιμίσουν και να… αποπροσανατολίσουν τη γεύση σας.


Λάθος #4: Μαγειρεύετε δια της… αφής Μερικοί σεφ καταλαβαίνουν πότε έχει «γίνει» μια μπριζόλα, απλώς αγγίζοντάς την, κάτι το οποίο είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Όλοι οι υπόλοιποι, ωστόσο, δεν έχουν την ίδια εμπειρία και τις περισσότερες φορές πέφτουν έξω ακολουθώντας αυτό τον τρόπο. 
Το καλύτερο είναι να κινηθείτε βάσει της θερμοκρασίας της κι αν έχει κάνει υπέροχη κρούστα, αλλά δεν έχει πιάσει ακόμη θερμοκρασία, βγάλτε τη από το τηγάνι και βάλτε τη στο φούρνο στους 200 βαθμούς, έτσι ώστε να τελειώσει το ψήσιμό της σωστά, χωρίς να σας βγει πολύ σκούρα.


Λάθος #5: Την κόβετε κατευθείαν Ένας κανόνας που αρκετοί δεν ακολουθούν ποτέ είναι ότι δεν πρέπει να κόβουμε τη μπριζόλα μας κατευθείαν μόλις τη βάλουμε στο πιάτο μας. Χρειάζεται λίγο χρόνο προκειμένου να ανακατανεμηθούν οι χυμοί της και να «ξεκουραστεί». Μια λεπτή μπριζόλα χρειάζεται 5-10 λεπτά και μια πιο παχιά 10-15 λεπτά. Και μη φοβάστε. Δεν θα σας κρυώσει.


Λάθος #6: Την κόβετε λάθος Φτάσατε ως εδώ, έχετε ψήσει την τέλεια μπριζόλα και την κόβετε… άτσαλα. Όχι! 

Η μπριζόλα χρειάζεται να κοπεί κάθετα στο φυσικό της σχήμα, έτσι ώστε να κοπεί ευκολότερα, να έχει καλύτερη όψη και τελικά καλύτερη υφή.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ


Ψήσιμο στο τηγάνι

* Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο αρκεί για να ψήσετε τα λουκάνικα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Αλλά επειδή το λουκάνικο βγάζει και το δικό του λίπος μπορούν να ψηθούν και χωρίς καμία λιπαρή ουσία.


* Προσέχετε να τα χαράξετε και να τα γυρίζετε ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.

* Εναλλακτικά μπορείτε να τα κόψετε σε ροδέλες και να τα σοτάρετε μαζί με πράσο και κρεμμύδι. Οι γεύσεις και τα αρώματα που θα βγουν δημιουργούν το ιδανικό ορεκτικό για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης.


Ψήσιμο στο φούρνο


* Τα λουκάνικα ψήνονται και σε προθερμασμένο (στους 190ο C) φούρνο, σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ή σε ένα μαντεμένιο τηγάνι στο φούρνο. Χαράξτε τα ή κόψτε τα σε ροδέλες και ψήστε τα για μισή ώρα το πολύ.


* Μια άλλη εναλλακτική είναι να τυλίξετε τα λουκάνικα με τη λαδόκολλα, αφού τα περιλούσετε με λίγο λάδι, λεμόνι και μουστάρδα (και αφού τα χαράξετε) και να τα ψήσετε για 30 λεπτά στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο. Λίγο πριν ψηθούν, ανοίξτε τη λαδόκολλα να πάρουν χρωματάκι.

Ψήσιμο στη σχάρα

* Θυμηθείτε να τρυπήσετε τα λουκάνικα με ένα πηρούνι σε αρκετά σημεία, ώστε να βγει το λίπος έξω και να μη σκάσουν στο ψήσιμο.


* Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο χοντρά είναι τα λουκάνικα, αλλά και από την ένταση της φωτιάς και την απόσταση που έχει η σχάρα μας από τη φωτιά. Γενικά, όμως, υπολογίστε ότι θέλουν γύρω στα 10-15 λεπτά.

ΠΑΪΔΑΚΙΑ 


 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Φροντίζουμε να αγοράσουμε παϊδάκια από μικρό αρνί και να είναι λεπτά κομμένα, ένας καλός χασάπης θα τα κόψει σωστά. 

Πριν ανάψουμε την φωτιά στην ψησταριά, πλένουμε τα παϊδάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. 

Στην συνέχεια αναμιγνύουμε καλά το αλάτι με το πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια. Τα σκεπάζουμε μέχρι να ανάψουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας.

ΨΗΣΙΜΟ

Βάζουμε την σχάρα ψησίματος στην ψησταριά μας πάνω απ’ τα κάρβουνα και πριν κάψει τοποθετούμε τα παϊδάκια. 

Επειδή η φωτιά θα είναι δυνατή πρέπει να γυρίζουμε τα παϊδάκια 2-3 φορές ή περισσότερες για να μην μας καούν. 

Για να παραμείνουν ζουμερά και πολύ γευστικά, δεν πρέπει να τα ξεροψήσουμε. 
Τα βγάζουμε,  ρίχνουμε λεμόνι (προαιρετικά) και τα σερβίρουμε ζεστά. 

ΚΑΛΟ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ !!!

Mega Menu

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo