Το Μ. Σάββατο, πέρα από την ιδιαιτερότητα και το νόημα ως ημέρα, χαρακτηρίζεται και από μία διατροφική ιδιαιτερότητα. Το αναστάσιμο τραπέζι του Μ. Σαββάτου είναι το πρώτο γεύμα μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας.
Σε αντίθεση με τη νηστεία, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, κυρίως από ζωικά προϊόντα.
Η μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό τραπέζι θα πρέπει να είναι ομαλή. Ιδιαιτέρως δε κατά το τραπέζι του Μ. Σαββάτου, όπου αφενός είναι βραδινές ώρες, οπότε και ακολουθεί μειωμένη φυσική δραστηριότητα, αφετέρου έρχεται αμέσως μετά από την νηστίσιμη περίοδο.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να τηρούνται βασικές οδηγίες:
• Μην καταναλώνεται μεγάλες ποσότητες φαγητού αμέσως μετά από τη νηστεία.
• Σερβίρετε πάντα στο πιάτο σας και μην τσιμπάτε με το χέρι από το τραπέζι.
• Αφαιρείται το ορατό λίπος από το κρέας το οποίο πρέπει να συνοδεύεται με λαχανικά
• Στη μαγειρίτσα βάλτε άφθονα λαχανικά
• Αν φάτε μαγειρίτσα αποφύγετε να έχετε μεγάλη ποσότητα κρέατος μαζί
• Πίνετε αρκετό νερό
• Αποφύγετε το γλυκό και αρκεστείτε σε 1 – 2 πασχαλινά κουλουράκια
Όλα όσα αναφέρθηκαν θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν το εορταστικό τραπέζι των ημερών, χωρίς υπερβολές και προβλήματα για τον οργανισμό.
Γιατί όπως και καθημερινά έτσι και στις γιορτές θα πρέπει το διαιτολόγιο μας να μην στερείται ποιότητας αλλά να είναι πάντα ελεγχόμενο.
Mega Menu