Οι διαφοροποιήσεις τους όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία είναι ότι τα κίτρινα τυριά (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, παρμεζάνα) είναι πιο πλούσια - πυκνά σε συστατικά σε σχέση με τα άσπρα τυριά (φέτα, μοτσαρέλα, ανθότυρο κ.α.).
Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε καλό, καθώς τα κίτρινα περιέχουν και περισσότερα λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα σε σχέση με τα λευκά και κατά συνέπεια και περισσότερες θερμίδες.
Παράλληλα όμως τα κίτρινα τυριά περιέχουν περισσότερο ασβέστιο.
Για άτομα λοιπόν τα οποία ελέγχουν τα λιπαρά στη διατροφή τους (π.χ. που προσπαθούν να χάσουν βάρος, που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης) επιλέγουμε το άσπρο τυρί.
Για άτομα που βρίσκονται στην ανάπτυξη (παιδιά) ή που έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο (π.χ. γυναίκες με οστεοπόρωση) επιλέγουμε τα κίτρινα τυριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου