Slider

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟΙ ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ


Υλικά συνταγής

1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ.

Για τη γέμιση:

500 γραμμάρια κιμά
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
μισό ματσάκι άνηθο
μισό ματσάκι μαϊντανό
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι για γεμιστά
μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


 Για το αυγολέμονο:

 2 κρόκους αυγών 2 λεμόνια

Εκτέλεση


1. Αφαιρούμε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 10-15΄ να μαλακώσει ελαφρά.

2. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.

3. Στρώνουμε στη βάση μιας κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.

4. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτουμε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε το φαγητό. 

Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45΄.

5. Χτυπάμε 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και παίρνοντας λίγο ζωμό αραιώνουμε το αυγολέμονο. 

Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. 

Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

Mega Menu

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo