Ο κοκκινιστός κιμάς είναι το πιο εύκολο συστατικό για χίλιες δυο συνταγές της ελληνικής κουζίνας.
Τα μυστικά για τον καλό σπιτικό κιμά είναι 3.
Το πρώτο είναι το να βάλεις τα μπαχαρικά νωρίς στην κατσαρόλα, όσο σοτάρονται σε μέτρια/υψηλή φωτιά ακόμη τα διάφορα υλικά, ώστε να αναδειχθούν τα αρώματά τους.
Το δεύτερο είναι να αφήσεις λίγη ώρα παραπάνω τον πελτέ, ν’ αρπάξει λίγο με τον κιμά ώστε να του δώσει αργότερα μια απολαυστική μαμαδίστικη νότα.
Το τρίτο είναι να μην προσθέσεις νερό, αλλά να αφήσεις τις ντομάτες με τα ζουμιά τους να κάνουν όλο το σιγομαγείρεμα που χρειάζεται. Και να αλατίσεις δυο-τρεις φορές σταδιακά, με δοκιμή.
Συνταγή
Κιμάς κοκκινιστός
Υλικά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος (300 γρ. μοσχαρίσιος & 200 γρ. χοιρινός)
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ξύλο κανέλας
3-4 κόκκους μπαχάρι
1/4 κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
100 ml κόκκινο κρασί
500 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες, τριμμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο καλά. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά, αφήνοντάς τον λίγο να τσιγαριστεί πριν αρχίσουμε να τον “σπάμε” σε μικρά κομματάκια με ξύλινη κουτάλα.
2) Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
3) Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
4) Προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και το κύμινο, καθώς και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να απελευθερωθούν τα αρώματα των μπαχαρικών.
5) Όταν ο πελτές αρχίσει να “πιάνει”, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με την κουτάλα, να μη μείνουν υπολείμματα.
6) Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
7) Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, μέχρι να πήξει και να δέσει η σάλτσα. Όσο μαγειρεύεται, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου