Πλήρη κάλυψη στην Τουρκία και περίοδο χάριτος μέχρι τον Μάρτιο έδωσε η Σύνοδος Κορυφής, με την γραμμή της Γερμανίας να κυριαρχεί πλήρως ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία απέτυχε παταγωδώς να πάρει κάτι χειροπιαστό απέναντι στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες.
Το κείμενο που τελικά συμφωνήθηκε είναι σαφώς πιο σκληρό για την Τουρκία, σε σχέση με εκείνο του Οκτωβρίου όμως στο θέμα των κυρώσεων έχει ελάχιστες έως μηδαμινές αλλαγές που δεν έχουν άμεση εφαρμογή. Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση διέρρεε ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο Νίκος Δένδιας δεν ήταν διατεθειμένοι να φύγουν από τις Βρυξέλλες χωρίς να πετύχουν κυρώσεις, έστω και light, για την Τουρκία. Μάλιστα οι αισιόδοξοι έκαναν λόγο και για απειλή βέτο από μεριάς μας με στόχο ακόμα και το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Τελικά βέτο δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς και η Ελλάδα συνυπέγραψε το κείμενο συμπερασμάτων που προβλέπει:
Διεύρυνση της κυπριακής λίστας για «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» -και όχι μόνο στην Κύπρο
Ανάθεση στον Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν να συντάξει μια έκθεση στην κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και στην τελωνειακή ένωση.
Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στα Βαρώσια στα Κατεχόμενα
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος να προχωρήσει την πρόταση για την πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Συντονισμό δράσης ΕΕ με τις ΗΠΑ
Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται περίοδος χάριτος στην Τουρκία ως τον Μάρτιο του 2021 και η ΕΕ πετάει ουσιαστικά το μπαλάκι στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ώστε να είναι αυτός που θα πρωτοστατήσει για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της σχολίασε τα αποτελέσματα της Συνόδου λέγοντας «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».
Το συμπέρασμα και αυτής της Συνόδου Κορυφής ήταν ότι η ΕΕ είναι απρόθυμη να αντιταχθεί στην Τουρκία, κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε τα συμφέροντα χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία και πως η Ελλάδα καλό είναι να περιμένει λίγα έως τίποτα από τους εταίρους της στα ελληνοτουρκικά.
ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου