Slider

Τι είναι το κουλί και πως θα το φτιάξετε


Είναι ίσως η πιο διάσημη "γκουρμέ" τεχνική που ακόμα και ο πιο άσχετος με την κουζίνα την έχει ακούσει τουλάχιστον μια φορά, τελικά όμως ξέρουμε τι... εν κουλί;

Το κουλί είναι ένα είδος σάλτσας από φρούτα ή λαχανικά. Τα κουλί λαχανικών είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν ένα πιάτο με κρέας ή λαχανικά, ενώ τα κουλί φρούτων χρησιμοποιούνται κυρίως στα επιδόρπια ως dressing. Πως θα το φτιάξετε:


Κουλί Φρούτων

Υλικά
μισό φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια από το φρούτο της αρεσκείας σας
1/4 με μισό φλιτζάνι ζάχαρη ανάλογα με το φρούτο που διαλέξατε (στα γλυκά φρούτα λιγότερη ζάχαρη)

Εκτέλεση
Καθαρίστε και κόψτε τα φρούτα σε κυβάκια, σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίξτε τη ζάχαρη το νερό και τα φρούτα ώστε να βράσουν. Καθώς τα φρούτα βράζουν μαλακώνουν οπότε μπορείτε να τα λιώσετε με ένα πηρούνι ή μια κουτάλα, συνεχίζετε το βρασμό μέχρι η σάλτσα να δέσει στα επίπεδα σιροπιού. 

Μόλις δείτε ότι η σάλτσα γίνεται σιρόπι το αποσύρετε και το αφήνετε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει ρίχνετε τη σάλτσα με τα κομματάκια φρούτων στο μπλέντερ και πολτοποιείτε. Περνάτε το μίγμα του μπλέντερ από ένα σουρωτήρι ώστε να κρατήσει οτιδήποτε χαλάει την υφή του κουλί. 

Το κουλί σας θα είναι ιδανικό dressing για κέικ, τάρτες, πανακότα, κρέμες, γιαούρτι κλπ. Συνήθως τα φρούτα που επιλέγονται για κουλί είναι οι φράουλες, τα μήλα, τα ραζμπερις αλλά εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς σας συνδυασμούς. 


Κουλί Λαχανικών 

Υλικά
2 με 3 πιπεριές ή ντομάτες ή λαχανικό της αρεσκείας σας
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μυρωδικά της αρεσκείας σας
αλάτι 

Εκτέλεση
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε για 3-4 λεπτά, προσθέτετε το σκόρδο και την ντομάτα επίσης ψιλοκομμένα μαζί με τα μυρωδικά και το αλάτι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 4 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει βάζετε τη σάλτσα στο μπλέντερ και μόλις πολτοποιηθεί την περνάτε από σουρωτήρι. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να κάνετε κουλί πιπεριών καλό είναι να έχετε ψήσει τις πιπεριές πριν κάνετε όλη την παραπάνω διαδικασία. Επίσης στα κουλί ντομάτας προσθέτοντας μια κουταλιά τοματοπελτέ δίνετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. 

Με τα κουλί λαχανικών μπορείτε να προσθέσετε άρωμα και γεύση σε οποιοδήποτε πιάτο.


ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!
0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Mega Menu

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo