Η ζαχαρόπαστα ή φοντάν, είναι εκείνο το υλικό που θα δώσει ένα καταπληκτικό, “επαγγελματικό” φινίρισμα στις τούρτες σου ενώ είναι ιδανικό και για τα στολίδια/κατασκευές για να διακοσμήσεις όλα τα γλυκά σου.
Χρειάζεσαι μόνο 3 απλά υλικά, ζύμωμα και χρώματα ζαχαροπλαστικής!
Υλικά
100γρ. φυτικό λίπος
800γρ. ζάχαρη (άχνη)
4 κουταλιές σούπας φυσικός χυμός λεμόνι (σουρωμένος)
5 κουταλιές σούπας νερό
Εκτέλεση
Βάλε τη μισή ζάχαρη, το φυτικό λίπος, 5 κουταλιές της σούπας νερό και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και άσε τα να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας.
Βγάλε τα από τη φωτιά και άρχισε να ρίχνεις σιγά -σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη, ξεκινώντας να ζυμώνεις όταν γίνει πολύ πηχτό το μείγμα.
Στο πλάσιμο, βλέπεις τις αναλογίες και βάζεις παραπάνω ζάχαρη αν γίνει πολύ αραιό ή παραπάνω λίπος εάν γίνει πολύ σφιχτό.
Μόλις γίνει μια εύπλαστη ομοιόμορφη ζύμη, την τυλίγεις σε μεμβράνη και την αποθηκεύεις στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσεις.
Εάν θέλεις να την βάψεις, την χωρίζεις σε τόσα κομμάτια όσα τα χρώματα και το μέγεθος των κατασκευών που θέλεις να φτιάξεις και ρίχνεις στο καθένα μια σταγόνα χρώμα.
Ζυμώνεις πολύ καλά το κάθε κομμάτι ξεχωριστά μέχρι να πάει παντού το χρώμα, τυλίγεις ξεχωριστά σε μεμβράνη και αποθηκεύεις στο ψυγείο για 4-5 μέρες το πολύ.
Εάν σκληρύνει πολύ στο ψυγείο, μπορείς να την ζεστάνεις για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμμάτων (ή στον κανονικό σε αερόθερμο για 5 λεπτά στους 180 βαθμούς) και μετά με ζύμωμα και λίγο νεράκι να την μαλακώσεις όσο θες!
Για να την τοποθετήσεις, ανοίγεις φύλλο με τον πλάστη και τοποθετείς πάνω στην τούρτα ή τα κέικ σου.
Εάν θέλεις να φτιάξεις στολίδια, απλά την πλάθεις σαν πλαστελίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου