Το κοτόπουλο αρέσει σε όλους και δεν είναι και πολύ ακριβό το μόνο που χρειάζεται είναι προσεγμένο μαγείρεμα και θα απογειώσει το τραπέζι σας.
Δείτε 2 εορταστικές συνταγές μια απλή και νια πιο πλούσια και αποφασίστε ποια σας αρέσει για να φτιάξετε.
Πάντως να θυμάστε πως όσο πιο απλά τόσο πιο νόστιμα.
1η Συνταγή.Κοτόπουλο γεμιστό με τυρί
ΥΛΙΚΑ
1 Κοτοπουλο
200 γρ κεφαλοτυρι πικαντικο
200 γρ τυρι φετα
1 ντοματα
1 πρασινη πιπερια
1/2 κεφαλι σκορδο
αλατι πιπερι
Λιγο λαδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφου εχουμε καθαρισει και πλυνει καλα το κοτοπουλο,το αλατοπιπερωνουμε εντος στην κοιλια του.
Εχουμε κοψει σε κυβους το κεφαλοτυρι,την φετα,την ντοματα,την πιπερια και την καθε σκελιδα σκορδο στη μεση,και γεμιζουμε την κοιλια του.
Αφου τη γεμισουμε ραβουμε ή κλεινουμε την τρυπα με οδοντογλυφιδες.
Στη συνεχεια τρυπαμε σε διαφορετικα σημεια το κοτοπουλο και σε καθε ανοιγμα βαζουμε και απο μιση σκελιδα σκορδο.το αλατοπιπερωνουμε και εξωτερικα,και το τοποθετουμε στο ταψι μας, ριχνουμε λιγο λαδακι και νερακι και το ψηνουμε στον αερα για 1 1/2 ωρα περιπου.
Αν θελουμε κοβουμε και πατατουλες,και τις βαζουμε γυρω γυρω απο το κοτοπουλο και γινοντε λουκουμι και πεντανοστιμες,απο την γεμιση και τη γευση του κοτοπουλου.
2η Συνταγή. Κοτόπουλο γεμιστό με πλούσια γέμιση.
ΥΛΙΚΑ:
1 κοτόπουλο ολόκληρο (περίπου 2 κιλά)
6-7 πατάτες
10 δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Για τη γέμιση
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα συκωτάκια
½ φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ (το λευκό ρύζι για γεμιστά και σούπες)
½ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι
200 γρ κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα)
1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζεστό νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη μαρινάδα
2 πορτοκάλια – το χυμό τους
1 λεμόνι – το χυμό του
1 κουταλιά της σούπας μέλι
4 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού πάνω από το κοτόπουλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πρώτα φτιάχνουμε τη γέμιση: σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι (αφού πρώτα το πλύνουμε), τις σταφίδες το κουκουνάρι, τα κάστανα, το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι σχεδόν να στεγνώσει η γέμιση, και να μισοβράσει το ρύζι.
Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο, το βάζουμε μέσα με μία μεγάλη γάστρα ή ένα ταψί και το αλατίζουμε εσωτερικά και εξωτερικά.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε το εσωτερικό του κοτόπουλου με τη γέμιση που φτιάξαμε και το ράβουμε να κλείσει καλά με βελόνα και κλωστή.
Μέσα στη γάστρα βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια και τα δαμάσκηνα.
Σε ένα μπολ φτιάχνουμε τη μαρινάδα με το χυμό πορτοκαλιών και λεμονιού, τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες.
Στο τέλος ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι πάνω από το κοτόπουλο και λίγη ρίγανη πάνω από τις πατάτες.
Αραδιάζουμε πάνω από το κοτόπουλο μερικές ροδέλες πορτοκαλιού και λεμονιού, σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 2 ώρες.
Στη μία ώρα βγάζουμε το κοτόπουλο από το φούρνο και το γυρίζουμε.
Στο τέλος αν χρειαστεί αφήστε τη γάστρα ανοιχτή για να ροδίσει το κοτόπουλο.
Σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!
ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!
Mega Menu