Γίνεται από τη ψημένη σάρκα του φρούτου, η οποία πολτοποιείται, ενώνεται με ζάχαρη και σιγοψήνεται μέχρι να φύγει η υγρασία.
Θέλει καλό χέρι για το ανακάτεμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Η πάστα του φρούτου φορμάρεται σε μικρούς κορμούς ή σε στρογγυλά κεφαλάκια και αναβαθμίζει κατακόρυφα ένα δίσκο τυριών. Ταιριάζει πολύ με μια ώριμη γραβιέρα Νάξου, μαζί με καρύδια.
Το κυδωνόπαστο γίνεται με όσα κυδώνια έχετε. Μια και μπαίνετε στον κόπο, όμως, κάντε μια ικανή ποσότητα, για να συνοδέψει το χειμώνα σας.
Υλικά:
15 κυδώνια με λεία φλούδα, βαριά στο χέρι και αρωματικά
Ζάχαρη (θα μετρηθεί αργότερα)
Εκτέλεση:
Πλένετε και καθαρίζετε τα κυδώνια, αφαιρώντας τα κοτσάνια, τα σκληρά μέρη και τα φλούδια . Τα κυδώνια καθαρίζονται ευκολότερα όταν είναι αφράτα, δηλαδή στον καιρό τους (Οκτώβρη, Νοέμβρη).
Βάλτε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια γάστρα και ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Αλέστε τα φρούτα στο blender ώστε να γίνουν πολτός.
Μετρήστε τον πολτό σε ποτήρια και βάλτε τον σε μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέστε ίδια ποσότητα ποτηριών ζάχαρη.
Ανακατέψτε και αφήστε μια ώρα να λυώσει η ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μέλι αντί για ζάχαρη.
Το κυδωνόπαστο αποκτά διαφάνεια με το μέλι.
Αρχίστε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην πιάσει το μίγμα στον πάτο. Συνεχίστε το ανακάτεμα, χαμηλώνοντας αν χρειαστεί τη φωτιά, μέχρι το μίγμα να ελαττωθεί σε όγκο, να σκουρύνει σε χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αν θέλετε, σ’αυτό το σημείο, προσθέστε ασπρισμένα αμύγδαλα.
Είναι έτοιμο για φορμάρισμα. Λαδώστε ελαφρά , μικρά στρογγυλά φορμάκια και γεμίστε με το μίγμα.
Έτσι θα φτιάξετε στρογγυλά κυδωνόπαστα σαν μικρά κεφαλάκια τυρί.
Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μικρά μακρόστενα φορμάκια σιλικόνης για να φτιάξετε μικρούς κορμούς κυδωνόπαστου.
Αφήστε να στεγνώσει για 2 μέρες περίπου και ξεφορμάρετε.
Τυλίγετε σε διάφανη ζελατίνα και τα φυλάτε μακριά από ζέστη και φως όλο το χειμώνα .
Διατηρούνται σε σκοτεινό μέρος, εκτός ψυγείου, τυλιγμένα σε ζελατίνα για 1 χρόνο.
Θέλει καλό χέρι για το ανακάτεμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Η πάστα του φρούτου φορμάρεται σε μικρούς κορμούς ή σε στρογγυλά κεφαλάκια και αναβαθμίζει κατακόρυφα ένα δίσκο τυριών. Ταιριάζει πολύ με μια ώριμη γραβιέρα Νάξου, μαζί με καρύδια.
Το κυδωνόπαστο γίνεται με όσα κυδώνια έχετε. Μια και μπαίνετε στον κόπο, όμως, κάντε μια ικανή ποσότητα, για να συνοδέψει το χειμώνα σας.
Υλικά:
15 κυδώνια με λεία φλούδα, βαριά στο χέρι και αρωματικά
Ζάχαρη (θα μετρηθεί αργότερα)
Εκτέλεση:
Πλένετε και καθαρίζετε τα κυδώνια, αφαιρώντας τα κοτσάνια, τα σκληρά μέρη και τα φλούδια . Τα κυδώνια καθαρίζονται ευκολότερα όταν είναι αφράτα, δηλαδή στον καιρό τους (Οκτώβρη, Νοέμβρη).
Βάλτε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια γάστρα και ψήστε τα στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Αλέστε τα φρούτα στο blender ώστε να γίνουν πολτός.
Μετρήστε τον πολτό σε ποτήρια και βάλτε τον σε μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέστε ίδια ποσότητα ποτηριών ζάχαρη.
Ανακατέψτε και αφήστε μια ώρα να λυώσει η ζάχαρη. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μέλι αντί για ζάχαρη.
Το κυδωνόπαστο αποκτά διαφάνεια με το μέλι.
Αρχίστε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην πιάσει το μίγμα στον πάτο. Συνεχίστε το ανακάτεμα, χαμηλώνοντας αν χρειαστεί τη φωτιά, μέχρι το μίγμα να ελαττωθεί σε όγκο, να σκουρύνει σε χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αν θέλετε, σ’αυτό το σημείο, προσθέστε ασπρισμένα αμύγδαλα.
Είναι έτοιμο για φορμάρισμα. Λαδώστε ελαφρά , μικρά στρογγυλά φορμάκια και γεμίστε με το μίγμα.
Έτσι θα φτιάξετε στρογγυλά κυδωνόπαστα σαν μικρά κεφαλάκια τυρί.
Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μικρά μακρόστενα φορμάκια σιλικόνης για να φτιάξετε μικρούς κορμούς κυδωνόπαστου.
Αφήστε να στεγνώσει για 2 μέρες περίπου και ξεφορμάρετε.
Τυλίγετε σε διάφανη ζελατίνα και τα φυλάτε μακριά από ζέστη και φως όλο το χειμώνα .
Διατηρούνται σε σκοτεινό μέρος, εκτός ψυγείου, τυλιγμένα σε ζελατίνα για 1 χρόνο.
Mega Menu