Ο κουραμπιές είναι ένα γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα.
Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη.
Όλο το μυστικό για αφράτους αλλά τραγανούς κουραμπιέδες που δεν λασπώνουν το στόμα είναι να χτυπηθεί πολύ καλά το βούτυρο με την άχνη.
Θα δούμε 2 συνταγές για κουραμπιέδες μια με λάδι για τους νηστίσιμους και μια με βούτυρο .
Κουραμπιέδες τραγανοί λαδιού (νηστίσιμοι)
Υλικά:
2 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα σε σκόνη
5 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του πορτοκαλιού, και τα μπαχαρικά. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να μαλακώσει το μείγμα και να πλάθεται.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες δίνοντας τους σχήμα μακρόστενο ή στρογγυλό, τους τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά.
Όταν κρυώσουν, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σημείωση :Η κανέλα και το γαρίφαλο είναι προαιρετικά
Κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλα
Υλικά:
1 κιλό φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
3 βανίλιες
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 1/2 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα (τη λιώνουμε στο κονιάκ)
1 αυγό
2 κιλά αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο στο μπολ του μίξερ για 5-6 λεπτά. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και δουλεύουμε ξανά για 2-3 λεπτά, για να ενσωματωθούν.
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε να καβουρντιστούν σε μέτριο φούρνο για 7-12 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα χοντροκόβουμε.
Ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου το κονιάκ με τη σόδα, τα αμύγδαλα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε ζωηρά. Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα, ενώ αναμειγνύουμε ελαφρά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, για να αρχίσει να “σταθεροποιείται” το μείγμα.
Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ, γιατί θα γίνουν οι κουραμπιέδες σφιχτοί και όχι αφράτοι.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς ή μακρόστενους σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τους τοποθετούμε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και τους ψήνουμε στους 175-180°C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από κάτω.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τους πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.
Mega Menu