Η παραδοσιακή αλιάδα γίνεται με πατάτες - ή με ψωμί σε κάποιες περιοχές - και ζωμό από παστό μπακαλιάρο, που η παράδοση θέλει να τον κάνουμε συνήθως τηγανιτό.
Είναι το απαραίτητο δίδυμο των εθνικών μας εορτών και νηστειών, όταν επιτρέπεται η κατάλυση ψαριού.
Υλικά για 6 μερίδες:
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρος παστός
Σπορέλαιο για το τηγάνι
Για το κουρκούτι:
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλυτζάνι μπύρα
½ φλυτζάνι νερό
1 αυγό (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
Για την σκορδαλιά πατάτας:
5-6 μέτριες πατάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο ανάλογα με το γούστο σας)
Ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
Από τo προηγούμενo βράδυ κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρά κομμάτια, τον ξεπλένουμε και τον βάζουμε σε μεγάλο μπολ με μπόλικο κρύο νερό.
Μέχρι να τον μαγειρέψουμε αλλάζουμε το νερό 3-4 φορές, ώστε να ξαλμυρίσει αλλά όχι περισσότερο γιατί γίνεται άνοστος.
Την επόμενη μέρα φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας τη μπύρα, το νερό, αλάτι και πιπέρι και το αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά, μέχρι να πετύχουμε ένα σχετικά πηχτό χυλό.
Στραγγίζουμε καλά τον μπακαλιάρο, τον προσθέτουμε στο κουρκούτι να καλυφθεί καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει, καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις ρίχνουμε να βράσουν.
Μόλις μαλακώσουν αρκετά αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Σε γουδί ρίχνουμε το σκόρδο με λίγο αλάτι και το χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει.
Το ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας διαρκώς.
Εδώ για το λαδόξυδο επικρατεί η λογική του "όσο πάρει" που σημαίνει ότι προσθέτουμε μέχρι να πετύχουμε μια σκορδαλιά μαλακή και ομοιογενή.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του ψαριού λίγα-λίγα μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
Σερβίρουμε με τη σκορδαλιά και σαλάτα της αρεσκείας μας, χωριάτικη ή πράσινη ή ακόμα καλύτερα με πατζάρια βραστά.
Mega Menu