Και ξέρεις και κάτι; Δεν βλάπτουν από τη φύση τους τον άνθρωπο. “Οι μύκητες δεν είναι πάντοτε βλαπτικοί για τον άνθρωπο.
Αντιθέτως οι περισσότεροι είναι ή ωφέλιμοι για τον άνθρωπο (π.χ. ζυμομύκητες) ή δυνητικώς παθογόνοι, γίνονται δηλαδή παθογόνοι υπό ορισμένες συνθήκες” εξηγεί η παθολόγος.
Πώς μεταδίδονται οι μύκητες;
Ανεξάρτητα από το σημείο του σώματος όπου εμφανίζονται οι μύκητες μεταδίδονται με άμεση επαφή από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ζώα στον άνθρωπο. Η μετάδοση μπορεί να γίνει όμως και από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες. Καταλαβαίνεις πως αφού η υγρασία, η άμμος και οι πετσέτες είναι βασικοί παράγοντες μετάδοσης, το καλοκαίρι είναι η κατ' εξοχήν εποχή που εμφανίζονται οι μυκητιάσεις.
ΤΙPS ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΕΙΣ
Παρακάτω θα βρεις απλές συμβουλές που αν τις ακολουθήσεις στις διακοπές σου, θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο:
- Μην περπατάς ποτέ ξυπόλητη σε κοινόχρηστους χώρους ή ακόμη και την άμμο.
- Χρησιμοποίησε πετσέτα ή ψάθα για την παραλία και μην κάθεσαι στην άμμο. Φρόντισε να έχεις δεύτερη πετσέτα σώματος για να σκουπιστείς μετά το μπάνιο, η οποία και χρησιμοποιείται μόνο από εσένα.
- Καλό είναι να έχεις ένα δεύτερο μαγιό για να μην αφήσεις το πρώτο να στεγνώσει πάνω σου. (Αυτό αφορά κατά κύριο λόγο τη μυκητίαση του κόλπου).
- Βάλε στο νεσεσέρ σου ένα αντισηπτικό ή κάποιο άλλο καθαριστικό και ένα τζελ για τα τσιμπήματα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση τραυματισμού ή τσιμπήματος για να αποφύγεις τη μόλυνση, ειδικά αν δεν έχεις καθαρό νερό να ξεπλύνεις το σημείο αποτελεσματικά.
Οι συνηθέστερες θέσεις των μυκητιάσεων είναι ο γυναικείος κόλπος, η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα, τα νύχια, τα πόδια, το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής(μαλλιά). Πώς όμως μπορείς να υποψιαστείς πως κάτι δεν πάει καλά; Τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα είναι:
- αλλοίωση του χρώματος της περιοχής,
- κνησμός (φαγούρα),
- ερυθρότητα,
- τοπική καταστροφή του ιστού.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Αν παρά τις προφυλάξεις έχεις την υποψία ή και τη βεβαιότητα πως πάσχεις από κάποια μορφή μυκητίασης, τότε η μόνη σου επιλογή είναι η επίσκεψη σε ένα ειδικευμένο παθολόγο.
“Ο σωστός ειδικός παθολόγος πρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το μύκητα με την κατάλληλη θεραπεία που εξαρτάται από το είδος του μύκητα, το μέγεθος της προσβολής και την ποιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος” σημειώνει η παθολόγος.
Μην ξεχνάς πως πρέπει να προσέχεις διπλά αν έχεις προσβληθεί από κάποια μυκητίαση και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, προκειμένου να μην μεταδόσεις το μύκητα σε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο.
Mega Menu