Κανείς δεν θα ήθελε να ζει σε έναν κόσμο χωρίς μπανάνες αλλά πλέον αυτό φαντάζει σαν ένα αρκετά πιθανό ενδεχόμενο.
Μια ασθένεια που προκαλείται από μύκητες εξαπλώνεται διαρκώς σε περιοχές όπου καλλιεργούνται μπανάνες όπως η Ασία, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.
Η ασθένεια υπάρχει ήδη από το 1960 αλλά οι νέες έρευνες είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.
Η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εξάπλωση αυτής της εξαιρετικά καταστρεπτικής φυτικής λοίμωξης.
Το μαύρο sigatoka, κοινώς γνωστό ως «μαύρη λωρίδα φύλλων», μπορεί να μειώσει την παραγωγή φρούτων σε ένα μολυσμένο δέντρο έως και 80%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Η ασθένεια είναι ένας μύκητας» , δήλωσε ο Dan Bebber , συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος λέκτορας της μικροβιακής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Επιτίθεται στα φύλλα του φυτού της μπανάνας, πράγμα που σημαίνει ότι το φυτό δεν μπορεί να παράξει αρκετές μπανάνες».
Το μαύρο sigatoka έφτασε στη Βραζιλία το 1998 και τα νησιά της Καραϊβικής στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Τον Αύγουστο του 2004, η μαύρη sigatoka έκανε την πρώτη εμφάνισή της στο Πουέρτο Ρίκο.Η ασθένεια εμφανίζεται τώρα ως βόρεια ακόμα και στη Φλώριδα πια σύμφωνα με τη μελέτη.
«Σήμερα, η ασθένεια ελέγχεται με σπρέι μυκητοκτόνων. Οι καλλιεργητές μπανάνας στην Κόστα Ρίκα, για παράδειγμα, πρέπει να ψεκάζουν 40 έως 80 φορές το χρόνο», δήλωσε ο Bebber. «Αυτό είναι πολύ ακριβό, κοστίζοντας τη χώρα γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως».
Η μελέτη τέλος, έδειξε πως η ραγδαία αύξηση του φαινομένου οφείλεται οφειλόταν στην αύξηση της υγρασίας και την μεταβολή των καιρικών συνθηκών, που είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος παγκοσμίως και όσο αυτό δεν αναστρέφεται οι μπανάνες θα απειλούνται με… εξαφάνιση.
ΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου