Slider

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ


Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και μπαίνουμε για τα καλά σε κλίμα Μεγάλης Εβδομάδας, όμως ποιος ήταν ο Λάζαρος που αφιερώνουμε το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων? 

Ήταν φίλος και μαθητής του Χριστού, ο οποίος «ηγέρθη εκ νεκρών» προαναγγέλλοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Το όνομα «Λάζαρος» είναι εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Ελεάζαρ.


Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας, με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. 


Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ. 


Κατά την Καινή Διαθήκη, μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού ότι ο φίλος του ασθενεί βαρέως, αλλά εκείνος καθυστέρησε να έλθει. 


Όταν έφθασε στη Βηθανία με τους μαθητές του, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της. 

Τότε, ο Ιησούς δάκρυσε και με φωνή μεγάλη προ του τάφου εκραύγασε: «Λάζαρε δεύρο έξω!» και ανάστησε τον Λάζαρο 4 ημέρες μετά τον θάνατό του, προκαλώντας τον θαυμασμό των παρόντων και το μίσος των Φαρισαίων.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών, έζησε άλλα 30 χρόνια και έγινε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο. 

Τον Οκτώβριο του 890 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ΣΤ' ο Σοφός βρήκε στην Κύπρο το λείψανο του Λαζάρου και το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Το τοποθέτησε σε αργυρή θήκη σε ομώνυμο ναό που κτίσθηκε στην Πόλη. 

Ο τάφος του Λαζάρου, από όπου έγινε η ανάστασή του, έχει υποδειχθεί μέσα σε βράχο (διαστάσεων 3x3μ.) στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ.


Η ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου εορτάζεται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία το Σάββατο της πέμπτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στις 17 Μαρτίου, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την εορτάζει στις 17 Δεκεμβρίου.
0

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Mega Menu

blogger
© all rights reserved
made with by templateszoo